Townhall-sessie institutioneel racisme, 21 maart 2022 Den Haag
Op de internationale dag tegen racisme, sprak de Nationale Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) met aanwezigen over institutioneel racisme, en meer specifiek over etnisch profileren. Onder begeleiding van Jörgen Raymann sprak hij met Mpanzu Bamenga (Regiegroep Ongedocumenteerden Amsterdam), Carla van Dijk (Vizier Oost) en Stefano Frans (discriminatie.nl).
De NCDR is aangesteld om een nationaal programma te ontwikkelen en racisme en discriminatie aan te pakken. Er is een sense of urgency ontstaan na het Black Lives Matter (BLM)-protest in 2020, het toeslagenschandaal, en een minister-president die erkent dat discriminatie en racisme op institutioneel niveau bestaan. “Racisme en discriminatie moeten breed worden aangepakt. Er zijn al maatregelen, maar blijkbaar zijn die niet voldoende”, aldus de NCDR.
Duidelijk is dat de definitie van etnisch profileren in ieder geval duidelijker mag. Raymann vertelt over iemand die het had over “niet te doen aan etnisch profileren, enkel aan het beoordelen op basis van etniciteit.” Laat dat nou de definitie van etnisch profileren zijn. Meer bewustwording is dus nodig, maar handelings- en uitvoeringsperspectieven zijn ook belangrijk volgens Van Dijk.
Aanwezige burgers kaartten verschillende issues aan, zoals racisme in het strafrecht, maar ook de gezondheidszorg. Allemaal problemen waarbij ze geen hulp bij krijgen. Quota, anoniem solliciteren en strengere handhaving kwamen ook aan bod. Dat er wel echt wat moet gebeuren, vindt iedereen: “In de tussentijd worden al generatieslang mensen slachtoffer van het systeem”, luidde de boodschap echter ook. Aanwezigen zagen ook een kans voor lokale overheden en private organisaties: ook zij zouden de verantwoordelijkheid kunnen dragen om de strijd tegen institutioneel racisme voort te zetten.