Townhall-sessie TU Delft, 12 mei 2023 Delft

Geïnspireerd door eerdere townhall-sessies die de NCDR heeft gehouden is er onder studenten van de TU Delft behoefte ontstaan om een bijeenkomst te organiseren over sociale veiligheid op de universiteit. Samen met de Facultaire Studentenraad van de faculteit Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS) is dan ook op 12 mei 2023 een Engelstalige townhall-sessie gehouden met als thema Women & other minority issues.

Met ruim 100 deelnemers en een aantal sprekers van de EEMCS faculteit is er gesproken over ervaringen van studenten, bestaande initiatieven om sociale veiligheid te vergroten, en ideeën voor meer aandacht voor het thema diversiteit en inclusie. Het doel is om alle faculteiten te betrekken en te verenigen in het bespreekbaar maken van sociale veiligheid. Deze townhall-sessie is daarin een eerste stap.

Ongepaste opmerkingen

Na een introductie door een lid van de studentenraad en de decaan van de faculteit EEMCS nam NCDR Rabin Baldewsingh het woord. Hij is blij dat de studenten van de TU Delft aandacht hebben voor sociale veiligheid, en het initiatief hebben genomen om deze bijeenkomst te organiseren. Hierna neemt het studentenraadslid die de sessie aftrapte weer het woord. Zij nam het publiek mee in de ervaringen van studenten binnen de faculteit. In november 2021 is er een survey uitgezet, waaruit naar voren is gekomen dat er veel klachten zijn over ongepaste opmerkingen van medestudenten en van professoren. Om hier aandacht op te vestigen heeft de studentenraad vervolgens initiatieven genomen door gesprekken aan te gaan, deel te nemen aan panels en door banners op te hangen met zogeheten social safety roadmaps. Ook werden er suggesties gedaan voor verdere stappen: (regelmatige) D&I trainingen, meer samenwerking en communicatie met andere faculteiten, en de noodzaak van meer (financiële) middelen om verandering te bewerkstelligen.

Perspectief medewerkers

Niet alleen het perspectief van studenten kwam aan bod; ook een professor kreeg het woord. Dit was Gabriela Nane, Diversity Officer van de faculteit EEMCS. Zij droeg ook een aantal stappen aan namens het EDIT: EEMCS Diversiteits- & Inclusieteam. Dit is een commissie van professoren en studenten die werken aan sociale veiligheid binnen EEMCS. Na de Diversity Officer kwam ook een vertrouwenspersoon van de faculteit aan het woord. Zij krijgt de klachten uit eerste hand te horen en legt uit hoe het huidige meldingssysteem werkt.

Vervolgstappen

Tot slot ging de NCDR een direct gesprek aan met de aanwezigen in de zaal, op basis van de voorgaande presentaties. Een kans voor kritische vragen, overwegingen over de genoemde vervolgstappen en eventuele andere oplossingen. Hierop werd daarna nog teruggekeken in een kort panelgesprek met de drie andere sprekers.

De gesprekken die tijdens de townhall-sessie werden gevoerd waren goed en bieden perspectief, maar het is nu zaak om door te pakken. Andere faculteiten moeten betrokken gaan worden bij de stappen die worden gezet, en de universiteit zal ook meer inzet moeten tonen. Er is nog veel werk te verrichten.