Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme: “Iedereen moet weten wat 21 maart betekent. Er moet een beweging op gang komen!”
Vrijdag 21 maart aanstaande toert de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) wederom door Nederland om mensen, die zich inzetten voor een gelijkwaardig en verbonden Nederland, bij elkaar te brengen en te inspireren. Sprekers zijn onder andere Jerry Afriyie (KOZP, Nederlandwordtbeter), Leo Lucassen (hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis) en Sjaak van der Linde (voorzitter Discriminatie.nl). De dag wordt begeleid door moderator Nadia Moussaid, onder andere bekend van tv.
We starten in Den Haag met de presentatie van een onderzoek met een checklist voor werkgevers: wat werkt tegen discriminatie onder het eigen personeel en ten aanzien van sollicitanten? Dit onderzoek is uitgevoerd door Movisie en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de NCDR. De onderzoekers zullen hun onderzoek toelichten en vragen van het publiek beantwoorden. Daarna gaan we door naar Middelburg met een mooi programma over onder andere het slavernijverleden en stage- en arbeidsmarktdiscriminatie. We sluiten de dag af in Eindhoven, waar we stilstaan bij het uitvoeringsprogramma Inclusief Samenleven 2025 dat Eindhoven recent heeft opgesteld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van bureau NCDR. Iedereen is welkom!
Wat is 21 maart?
21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De Verenigde Naties hebben deze dag ingesteld naar aanleiding van de Sharpeville Massacre in Zuid-Afrika in 1960. Waarbij een vreedzaam protest tegen het racistisch apartheidsbeleid bloedig werd neergeslagen door de politie. We herdenken deze dag slachtoffers de nabestaanden van de mensen die zich vreedzaam hebben verzet tegen racisme. In hun voetsporen zetten wij de strijd tegen racisme en discriminatie voort.
Bijzondere samenwerking met filmtheaters
Heel bijzonder dit jaar is de samenwerking die de NCDR heeft met de Nederlandse filmtheaters. In het kader van 21 maart vertonen zij de film Nickel Boys, die lovende recensies ontving en ook twee Oscarnominaties in de wacht sleepte. Het is de verfilming van de gelijknamige roman van Colson Whitehead. Het gaat over misstanden op een tuchtschool in Florida in de tijd van het racistische Jim Crow beleid, gezien vanuit het perspectief van hoofdpersonage Elwood. De Volkskrant noemde het ‘een van de verpletterendste films van de laatste tijd’.
Programma Middelburg in het teken van stage- en arbeidsmarktdiscriminatie
13.00 - 15.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
ZB Bibliotheek van Zeeland (Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg)
Gasten: Wethouder Jeroen Louws, Jaap Glerum
“Het voorkomen van racisme en discriminatie is de verantwoordelijkheid van alle Middelburgers.” – Jeroen Louws (wethouder Gelijkwaardigheid en Mensenrechten)
Programma Eindhoven in het teken van lokaal antidiscriminatiebeleid
19.30 - 22.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
DOMUSDELA (Kanaalstraat 4, 5611 CT Eindhoven)
Gasten: Wethouder Samir Toub
Vanaf 21.00 uur feest!
“Dit is een moment om echt stil te staan bij de impact van racisme en discriminatie. En zie ik het als een kans om samen met de NCDR een verschil te maken. Discriminatie bestrijden begint hier, in onze eigen stad, waar we ons hard maken voor gelijke kansen voor iedereen. Door lokaal en nationaal de handen ineen te slaan, kunnen we écht iets veranderen.” – Samir Toub (wethouder diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning van Eindhoven.)