Tentoonstelling 'Christendom en slavernij'
Het verleden werkt tot op de dag van vandaag nog steeds door in onze samenleving. Samen met de stuurgroep discriminatie en racisme van verschillende ministeries bracht ik een bezoek aan de tentoonstelling “Christendom en slavernij. Een Nederlands verhaal” in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Deze indrukwekkende tentoonstelling biedt een unieke kans om stil te staan bij de vaak verzwegen relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden.
Tijdens ons bezoek werd ik geraakt door de manier waarop historische feiten, kunst en hedendaagse reflecties samenkomen om een diepere kijk te geven op deze complexe geschiedenis. De tentoonstelling maakt duidelijk hoe het christendom in het koloniale tijdperk een dubbele rol speelde: enerzijds werden Bijbelse argumenten gebruikt om slavernij te rechtvaardigen, terwijl anderzijds juist vanuit het Christendom krachtige stemmen opkwamen tegen de onderdrukking en uitbuiting van mensen.
Deze tentoonstelling laat zien dat de geschiedenis van slavernij en het christendom niet alleen een verhaal van het verleden is, maar ook nog steeds doorwerkt in het heden. Voor mij, als Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, onderstreept dit de noodzaak om deze gedeelde geschiedenis te blijven onderzoeken en te bespreken, juist omdat de gevolgen ervan nog steeds indringend gevoelt wordt in de samenleving.
De tentoonstelling is deze week nog te bezichtigen in het Catharijneconvent. Ik nodig iedereen uit om deze tentoonstelling te bezoeken en deel te nemen aan het gesprek over dit belangrijke, maar soms pijnlijke verleden. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin we meer begrip hebben voor elkaar en waarin we leren van onze geschiedenis om discriminatie en racisme tegen te gaan.