Nieuwsbrief Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme- juli 2024

Welkom bij de tweede editie van de nieuwsbrief van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Met deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van alles wat de NCDR doet in een maand. De nieuwsbrief geeft een kijkje achter de schermen bij de Nationaal Coördinator, dus abonneer je snel! Deze maand blikken we terug op ons Nationaal Congres, recente activiteiten en kijken wij uit naar onze conferentie over ervaren uitsluiting bij vrijetijdsbesteding in het Forum in Groningen. Elke editie begint met een column van Rabin Baldewsingh waarin hij een onderdeel van zijn soms uitdagende werk beschrijft. Na de zomer verschijnt de derde editie van onze nieuwsbrief. Heel veel leesplezier!

Meer diversiteit in de media

Wij zijn een land dat met de kernwaarden van de Verlichting de pluriforme samenleving vorm heeft gegeven: Vrijheid, Gelijkheid en Solidariteit. Al vanaf 1848 hebben wij het Gelijkheidsbeginsel stevig verankerd in onze Grondwet. Ondanks de sterke verzuiling in de 19e en 20ste eeuw - in de samenleving en in de media - hebben we, juist het Gelijkheidsbeginsel benadrukkend, “de boel bij elkaar gehouden”. Maar de pluriformiteit in de samenleving werd na de immigratie van grote groepen mensen uit de voormalige koloniën en rond het Middellandse Zeegebied – en nu ook door de immigratie van mensen uit andere delen van de wereld - op een andere manier versterkt en zichtbaar. Plotseling kreeg onze pluriformiteit een kleur, had kenmerken waarmee we niet overweg konden, omdat die schijnbaar niet door iedereen als “de eigene” herkend werden. Ook niet door de media. Dit betekende dat lange tijd de Nederlandse media grote groepen mensen en hun verhalen uitsloten, omdat de media niet erin slaagde hun verhaal, hun geschiedenis en erfgoed en hun pijn en uitdagingen in te sluiten in de beeldvorming waarvoor diezelfde media voor een belangrijk deel verantwoordelijk was en nog steeds is.

Ik heb jarenlang programma’s en nieuwsberichten moeten volgen met als resultaat: nauwelijks een afspiegeling als het ging om vrouwen, mensen met een beperking en mensen met een migratieachtergrond. Pas enkele jaren geleden veranderde de mindset in Hilversum langzaam. Nu zie ik bij de presentatoren en verslaggevers die in beeld zijn steeds meer diversiteit. Ik zie meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond aan tafel zitten bij talkshows (vaak wel dezelfde gekleurde mensen) en zie bij de STER-reclames steevast iemand met een migratieachtergrond een rol spelen. Het journaal blijft niet meer hangen in de grote steden in het westen van het land, maar reist dwars door het land.

Een op de vier Nederlanders heeft een migratieachtergrond. Dat zien we natuurlijk nog niet terug op televisie, zo blijkt ook uit onderzoeken van de NRC en de Nationale Ombudsman. Qua diversiteit valt het nog steeds erg tegen op TV. Tussen de 90 en 95 procent van de talkshowgasten is bijvoorbeeld wit. En dat is ook ongeveer het percentage op de redacties. En als er überhaupt mensen met een bi-culturele achtergrond wel op de nationale televisie gebracht worden, dan is dat niet zelden gekoppeld aan thema’s als migratie, veiligheid, criminaliteit of het land van herkomst.

Ik kan u zeggen dat ik in de afgelopen periode van diverse kanten signalen heb gekregen over diversiteit en inclusiviteit bij de journalistiek en in de mediasector. Er wordt gezegd: aan de buitenkant wordt hard gewerkt om het divers te krijgen als het gaat om presentatoren en verslaggevers die in beeld komen. Maar daar waar de besluitvorming plaatsvindt, daar is het allemaal heel eenzijdig qua samenstelling. En dat zie je gereflecteerd in bijna alle programma’s. Wat mij verder wel opvalt is dat webpagina’s van de verschillende omroepen (uitzonderingen daargelaten) een heel divers en kleurrijk beeld laten zien. Maar als ik doorklik naar de Raad van Toezicht, de Raad van Bestuur, de Directie, het directieteam en de managers… Er staat geen Fatima of Susila tussen. Geen Erdin, Abdel of Awinash. Ze heten allemaal Niels, Annemiek, Erik en Robert. Het is een vrij homogeen gezelschap. Ongetwijfeld hele deskundige mensen, maar dat heeft weinig te maken met diversiteit of inclusie.

Begrijp me goed: ik wil niemand voor het hoofd stoten. Ik wil slechts een spiegel voorhouden. Bovendien hebben wij het hier over een existentiële vraag van het (publieke) omroepbestel. Heeft de (publieke) omroep over tien jaar dan wel bestaansrecht? Als die vraag bevestigend beantwoord wordt dan is het van belang om nu tot actie over te gaan. Meer dan ooit. Mensen moeten zich kunnen herkennen in de programma’s die gemaakt worden en aan het grote publiek vertoond worden. Daarvoor is het van belang dat divers Nederland vanuit diverse gezichtspunten bediend wordt. We moeten overgaan tot het presenteren van een inclusief Nederland. Dat kan pas als je personeelsbestand écht divers is, een dwarsdoorsnede van de samenleving. Niet alleen de presentatoren, maar juist ook de managers, de directeuren, de eindredacteuren, de hoofdredacteuren, de redactiechefs. Want, die nemen de beslissingen. Ik ben ervan overtuigd dat meer diversiteit ertoe leidt dat er – vanuit verschillende perspectieven - meer tegels gelicht zullen worden. Dat verdient ons Nederland, nu meer dan ooit!
 

Rabin Baldewsingh

Een prachtige tweede editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme

Op 20 juni was de tweede editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme met als thema 'Verbinding in Verscheidenheid'. De mooie, pijnlijke en confronterende verhalen die op deze dag werden gedeeld maken duidelijk dat er veel kracht zit in onze samenleving. Het is belangrijk om met de samenleving in gesprek te gaan over de aanpak van discriminatie en racisme. De kracht zit hem in de verbinding. Dat hebben wij op deze dag ook zo ervaren. Met een mooi programma zijn wij met zijn allen tot nieuwe inzichten en aanpakken gekomen. We kijken terug op een fantastisch congres met een grote opkomst en mooie verhalen. Volgend jaar is alweer de derde editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme. Tot volgend jaar!

Terugblik Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme 2024 'Verbinding in Verscheidenheid'

Rabin met grote steen 'Verbinding in Verscheidenheid'
Beeld: ©Bureau NCDR

NCDR conferentie: Veilig sporten en uitgaan voor iedereen

Na een geweldig en inspirerend Nationaal Congres in Nieuwegein op 20 juni, draaien we hier bij Bureau NCDR al weer warm voor onze volgende conferentie. Ditmaal gaan we in op het thema: ervaren uitsluiting bij vrijetijdsbesteding.

Op 10 oktober 2024 hopen wij u allen te ontmoeten bij onze conferentie in het Forum in Groningen over discriminatie en racisme in de sport en in het uitgaansleven. De conferentie start om 11.30 uur en eindigt om 17.00 uur.

Prominenten vanuit de sport, horeca en verschillende inspirerende gastsprekers steken de koppen bij elkaar om te zoeken naar manieren om discriminatie en racisme uit te bannen. 


Sporten en uitgaan is immers van en voor iedereen! De NCDR staat voor een racisme- en discriminatievrije sport en uitgaansleven en heeft hier al eerder bijeenkomsten over georganiseerd. Op 10 oktober 2024 zetten we de volgende stap. Uw inbreng is daarbij onmisbaar.

Binnenkort ontvangt u de officiële uitnodiging met meer informatie over het programma, de sprekers en de (interactieve) deelsessies.

Noteer alvast 10 oktober 2024 in uw agenda. Wij kijken ernaar uit om u te verwelkomen in het Forum!

Keti Koti herdenking en viering

Het team van Bureau NCDR was vrij op Keti Koti; de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, en zijn team waren afgelopen week op verschillende plekken in Nederland om Keti Koti te herdenken. We stonden met zijn allen stil bij de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Het is belangrijk om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. Zodat je mensen de mogelijkheid biedt om bewust stil te staan bij onze geschiedenis, het verhaal te delen en samen te komen. 

Keti Koti bericht NCDR

Het team van Bureau NCDR bij  de kranslegging in Amsterdam
Beeld: ©Bureau NCDR

Activiteiten

De NCDR heeft de afgelopen maand verschillende bijeenkomsten bijgewoond en gefaciliteerd. We brengen je graag op de hoogte van de recente activiteiten. 

  • Conferentie in Brussel: De NCDR was te gast bij de conforentie van DisQo Stakeholder Network in Brussel georganiseerd door European Public Health Alliance (EPHA) en United Nations Human Rights. Samen met vooraanstaande experts en belanghebbenden gingen we in gesprek om racisme, discriminatie en hun diepgaande gevolgen voor de (mentale) gezondheid aan te pakken, met een specifieke focus op mensen van Afrikaanse afkomst.
  • G10-bijeenkomst: De NCDR faciliteerde de allereerste G10-bijeenkomst tegen discriminatie. De G10 staat voor de tien grootste gemeenten in het land.  De bijeenkomst was een mooi begin om dilemma’s en succesverhalen te bespreken. Na de zomer zal de tweede bijeenkomst plaatsvinden. 
Beeld: ©Bureau NCDR

NCDR in het nieuws

De afgelopen tijd is de NCDR in het nieuws verschenen, waaronder op de radio bij NPO Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal.

  • NPO Radio 1: De excuses voor het Nederlands slavernijverleden zijn 'geen punt, maar een komma', zei demissionair premier Mark Rutte. Wat is daarvan uiteindelijk terechtgekomen? De NCDR, Rabin Baldewsingh, benoemt in de radio-uitzending 'Na de komma' dat er nog een lange weg te bewandelen is om ervoor te zorgen dat wij bewuster worden over de impact van het slavernijverleden. Vanuit de positie van de NCDR pakt hij het serieus aan en benoemt hij dat er concretere maatregelen moeten komen om bewustwording te realiseren.
  • NOS Herdenking Slavernijverleden: Er kwamen veel mensen samen in Amsterdam om Keti Koti te herdenken en te vieren. Rabin Baldewsingh was ook aanwezig in het Oosterpark bij het Monument van het Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.
  • NOS Radio 1 Journaal: De uitspraken uit ons parlement waren schandalig. Het is een slecht voorbeeld voor de samenleving, omdat het mensen het idee geeft om ongehinderd alles te kunnen zeggen. In het NOS Radio 1 Journaal benoemt Rabin Baldewsingh dat de uitspraken niet alleen discriminerend zijn, maar ook dehumaniserend. Het is hoog tijd dat politici en zeker bewindspersonen hun verantwoordelijkheid nemen en de mensen in Nederland met elkaar verbinden in plaats van tegen elkaar opzetten en uitspelen. 
Beeld: ©NPO Radio 1

Meer weten over de NCDR?

De NCDR werkt elke dag aan een inclusieve samenleving, blijf op de hoogte door onze socials te volgen: Instagram, Website, Podcast en op Linkedin.