Nieuwsbrief Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme- juni 2024

Welkom bij de eerste editie van de nieuwsbrief van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) . Met deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van alles wat de NCDR doet in een maand. De nieuwsbrief geeft een kijkje achter de schermen bij de Nationaal Coördinator, dus abonneer je snel! Deze maand blikken we terug op een aantal media-optredens en kijken we uit naar het Nationaal Congres. Elke editie begint met een column van Rabin Baldewsingh waarin hij een onderdeel van zijn soms uitdagende werk beschrijft. Heel veel leesplezier!

Diversiteit is de wet des levens

Het bestrijden van discriminatie en racisme is niet makkelijk. Het is niet makkelijk, omdat wij Nederlanders niet willen erkennen dat ons gedrag, denken en handelen te vaak ingegeven worden door ingebakken vooroordelen. Dat maakt het bestrijden ervan heel taai. In Nederland denken wij dat we onze zaken goed geregeld hebben doordat we een artikel in de grondwet hebben dat discriminatie verbiedt en dat we er daarmee zijn. Niets is minder waar!

Als we kijken naar de cijfers van de anti-discriminatievoorzieningen, het College van de Rechten van de Mens, de Nationale Politie en het Openbaar Ministerie dan zien we dat jaarlijks discriminatie stijgt in Nederland. Nu al voor het vijfde jaar op rij. De realiteit is dat er elke dag in ons land iemand uitgesloten wordt op basis van zijn/haar/diens etniciteit, religie, sekse, seksuele gerichtheid of handicap. Ook op de terreinen onderwijs, arbeidsmarkt, woningmarkt en gezondheidszorg zijn uitsluitingsmechanismen ingebakken in het systeem, waardoor mensen niet de gelijkwaardige behandeling of positie krijgen die zij krachtens de wet verdienen.

Weet u nog: allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld… Het klopt, met Artikel 1 als moreel kompas moeten wij blijven strijden voor gelijkwaardigheid en inclusie en tegen uitsluiting en discriminatie op straat, op de werkvloer en in onze instituties. Erkennen en herkennen zijn hierbij sleutelwoorden. Pas dan zullen we in staat zijn om goede en vooral effectieve oplossingen te bedenken om mensen op basis van hun persoonlijke kenmerken niet uitsluiten.

Maar er is nog een ding dat belangrijk is in het bestrijden van ongelijkwaardigheid in onze samenleving. Dat is de maatschappelijke norm. De norm die wij vaak hanteren is niet alleen te vrijblijvend, maar niet op juiste parameters vormgegeven. De norm is te vaak gebaseerd op een witte man met de zogenaamde zeven vinkjes (vaak van middelbare leeftijd). Het is goed om te realiseren dat wij in de afgelopen tien decennia in Nederland inmiddels een multiculturele samenleving hebben opgebouwd, die van grote waarde is voor onze sociaal-culturele en economische ontwikkelingen. Daarom moet die norm bijgesteld worden. We moeten overgaan tot het herdefiniëren van de norm en als deze eenmaal vastgesteld is moeten wij die ook handhaven.

Ik denk dat het goed is met elkaar te realiseren dat diversiteit niet een zwakte is maar een belangrijke, zelfs stuwende, kracht. Het is van groot belang om die  kracht te benutten om van Nederland een nog mooier land te maken. Immers, mensen maken een samenleving en die mensen zijn anno 2024 divers van aard. Precies zoals de Amerikaanse president Jimmy Carter dat ooit zo pregnant zei: “We are of course a nation of differences. Those differences don’t make us weak. They’re the source of our strength.” Diversiteit is de wet des levens. We kunnen ons niet ertegen keren. Nooit. Want dan keren we ons tegen onszelf.
 

Rabin Baldewsingh,

Regeringscommissaris tegen discriminatie en racisme

Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme

Op donderdag 20 juni 2024 vindt de tweede editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme plaats. Hoe vinden wij toch de verbinding, terwijl wij als mensen van elkaar verschillen? Om deze vraag te beantwoorden gaat een brede vertegenwoordiging vanuit de samenleving, overheid en het maatschappelijk middenveld met elkaar in gesprek. Onder leiding van dagvoorzitter Sheila Sitalsing komen diverse sprekers aan bod, waaronder Mpho Tutu van Furth, Dagmar Oudshoorn en Ahmed Marcouch. Daarnaast zijn er verschillende deelsessies over discriminatie en racisme in de volle breedte. We sluiten het Nationaal Congres af met een slotdebat. Er zijn nog een aantal plekken vrij. Meld je hieronder snel aan!

2e Nationaal Congres

Beeld: ©NCDR

Discriminatie door banken

Ruim een jaar geleden waarschuwde Rabin Baldewsingh in een interview met Trouw al voor een 'nieuw toeslagenschandaal' bij de banken in hoe zij omgaan met moslims. Na een aantal gesprekken met onder andere de NCDR, hebben het Ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank hier zelf onderzoek naar laten doen. Eerder deze maand kwamen de resultaten van deze onderzoeken naar buiten. Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en jongeren ervaren van alle onderzochte groepen het vaakst discriminatie in hun contact met banken en financiële instellingen. Volgens het onderzoek van het Ministerie van Financiën ervaart 1 op de 10 klanten discriminatie. Het gaat van het opheffen van rekeningen tot overdreven veel vragen stellen. Uit het onderzoek van DNB blijkt dat financiële instellingen blinde vlekken hebben wat betreft de effecten van hun handelen. Ook hanteren ze nu een beperkte definitie van discriminatie, waardoor zij geen oog hebben voor de gevolgen voor een bepaald deel van hun klanten. In het onderzoek doet de DNB concrete aanbevelingen en neemt zij deze mee in haar toezichtsactiviteiten.

Iedereen heeft een bankrekening nodig om te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarom is het ontzettend belangrijk dat banken hun verantwoordelijkheid nemen in het voorkomen van discriminatie. Lees meer over discriminatie door banken:

LinkedIn bericht NCDR

Afbeelding van een bank
Beeld: NCDR

NCDR in het nieuws

De afgelopen tijd is de NCDR in het nieuws verschenen, waaronder bij Radar AVROTROS en Pointer Checkt van KRO-NCRV.

  • Radar uitzending: Radar zette zelf een enquete uit naar discriminatie door financiële instellingen. Deze uitzending van Radar gaat over het onderzoek van de overheid of banken genoeg doen om discriminatie tegen te gaan. De overheid kreeg veel signalen vanuit de moslimgemeenschap en ook Radar krijgt deze signalen. Daarom gaan ze in deze uitzending in gesprek met meerdere gedupeerden en de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie.
  • Pointer Checkt! aflevering: Online haat. X-account genaamd Radio Genoa plaatst video's waarin vooral vluchtelingen, LHBTQIA+ personen, mensen met een migratie-achtergrond of moslims worden neergezet als gevaar voor onze samenleving. Pointer Checkt! vroeg aan Rabin hoe hij naar dit account kijkt en wat de gevolgen er van zijn. Ook vroegen zij wetenschappers en mensen op straat naar dit account. 
Beeld: NCDR

Online haat

De balans tussen vrijheid van meningsuiting en het bestrijden van ongepaste of illegale uitspraken en online haat is vaak complex; de grenzen zijn niet altijd duidelijk. Discriminatie is, net als in de echte wereld, online ook strafbaar. De anonimiteit van online berichten vormt een uitdaging. De focus ligt meestal op het aanpakken van de berichten zelf, omdat de verspreiders moeilijk te identificeren zijn, wat de aanpak moeilijk maakt. Het is zorgwekkend dat sommige sociale media-accounts vol staan van haatdragende, discriminerende en racistische sentimenten en reacties.

Pointer Checkt heeft, met onderzoeksjournalisten van VRT NWS en IRPI, onderzoek gedaan naar een anoniem X-account.  Het X-account genaamd Radio Genoa bereikt een miljoenpubliek met provocerende video's. Vooral vluchtelingen, lhbtqia+ personen, moslims en mensen van kleur worden in beeld gebracht. Het account laat hen zien als agressief en een gevaar voor 'onze cultuur' en samenleving. Ook de reacties onder de berichten van Radio Genoa bevatten veel haat tegen de gemeenschappen. Radio Genoa plaatst contextloze video's met suggestieve teksten, wat de context van de video's totaal verdraaid.

De online omgeving mag geen plaats zijn voor discriminatie en haatdragende reacties. Erg belangrijk dat hier aandacht voor is omdat een groot deel van ons dagelijks leven zich online afspeelt.

Meer lezen over het onderzoek van Pointer Checkt?

Onderzoek Pointer Checkt

Beeld: Pointer Checkt

Nederland Inclusief Podcast

Europees-Nederland krijgt in Amsterdam een Nationaal Slavernijmuseum. Een museum dat een brug wil bouwen vanuit het gedeelde verleden, via een hoopvol heden naar een gezamenlijke toekomst. Over een paar jaar moet het museum zijn deuren openen voor het publiek. In deze aflevering van de Nederland Inclusief Podcast spreekt Rabin met kwartiermaker John Leerdam over de ontwikkelingen rondom het slavernijmuseum en wat dit allemaal losmaakt.

Er is zolang niet echt over het onderwerp gesproken. Dit maakt dat de wond van het verdriet, de pijn en frustratie niet verwerkt is. En dat heeft consequenties gehad op die samenleving in het hele Koninkrijk.

Nederland Inclusief Podcast

Rabin op de foto met John Leerdam
Beeld: NCDR

Meer weten over de NCDR?

De NCDR werkt elke dag aan een inclusieve samenleving, blijf op de hoogte door onze socials te volgen: Instagram, Website, Podcast en op Linkedin