Terugblik op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, 21 maart 2025
"Racisme en discriminatie mogen geen wortel schieten in Nederland. Het is aan ons allemaal om het verschil te maken. Niet alleen op 21 maart, maar elke dag." Vrijdag 21 maart stond in het teken van krachtige gesprekken en inspirerende ontmoetingen op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De NCDR was op tour in Den Haag, Middelburg en Eindhoven om te bespreken hoe we discriminatie écht kunnen aanpakken. Van de rol van gemeenten tot inclusie binnen organisaties. Werknemers, wethouders, sprekers en burgers deelden inzichten en oplossingen. Lees verder over de bijeenkomsten in Den Haag, Middelburg en Eindhoven.
Binnenkort verschijnt hier een aftermovie en podcastaflevering van deze dag.

Den Haag: ‘Discriminatie en racisme maken werknemers ziek’
Checklist zorgt voor duidelijkheid bij werkgevers, werknemers en de samenleving
Het gaat niet alleen om het gedenken van de ‘Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie’ op 21 maart, maar er moet ook daadwerkelijk wat worden gedaan. Ook als het gaat om discriminatie op de werkvloer en de arbeidsmarkt. Daarom heeft de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), Rabin Baldewsingh, op vrijdag 21 maart in Den Haag een checklist gepresenteerd waarin staat hoe werkgevers discriminatie effectief kunnen voorkomen en aanpakken onder het eigen personeel en bij sollicitaties. Lees hier het verslag.
Middelburg: De gemeenten zijn aan zet tegen discriminatie en racisme
‘Van de kant van het kabinet verwacht ik niet zoveel’
“Ook in Middelburg hebben we te maken met discriminatie en racisme op allerlei vlakken”, zegt wethouder Jeroen Louws (integratie, Groenlinks-PvdA) van het Zeeuwse Middelburg. “Hier is ook een hakenkruis beklad op een synagoge, er is ook een regenboogbankje beschadigd.” De gemeente noemt Middelburg ‘mensenrechtenstad’ en dat doet ze niet zomaar. Vanwege de koloniale geschiedenis voelt de Middelburgse overheid zich verantwoordelijk om met mensenrechten bezig te zijn en daar zijn allerlei initiatieven voor opgezet. Op vrijdag 21 maart 2025 – Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie – wordt dat duidelijk tijdens de bijeenkomst van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) in de ZB Bibliotheek van Zeeland.

“We moeten onderkennen dat niet alles goed gaat”, vervolgt wethouder Louws, “maar we steken onze koppen niet in het zand. We willen wel dat de dialoog wordt gevoerd”. De gemeente Middelburg heeft het ‘Deltaplan Discriminatie’ waarmee ze een actiever antidiscriminatiebeleid beoogt. Ook is het de bedoeling dat er een actief inclusiebeleid is, omdat ‘je in Middelburg mag zijn wie je bent’. Het inclusiebeleid wordt mede vormgegeven op basis van het VN-Verdrag Handicap. Het gaat hier dus om discriminatie in de breedste zin van de betekenis. “Het mensenrechtenbeleid moet de leidraad worden in Middelburg”, aldus Louws. Lees hier de terugblik van Middelburg.

Eindhoven: ‘Er is nog veel lelijkheid’
Zorgen en angst over discriminatie en racisme
De Eindhovense wethouder Samir Toub (diversiteit, Groenlinks-PvdA) moet er nog steeds van slikken als hij het vertelt. De dag na de verkiezingen op 22 november 2023 kwam zijn dochter van 12 jaar naar hem toe en zei: “Ik ben blij dat oma een huis heeft in Marokko, want als we weg moeten kunnen we daar naartoe.” Ze had gehoord dat Geert Wilders en zijn PVV de grootste partij waren geworden, en Toub wist niet zo goed wat hij tegen zijn dochter moest zeggen. Hij kon haar enigszins geruststellen dat ‘we’ in Nederland niet zomaar mensen mogen wegsturen. Maar die gedachte van zijn dochter alleen al doet hem nog steeds sidderen, vertelt de wethouder van de vijfde stad in Nederland tijdens de bijeenkomst van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) in Domusdela in Eindhoven op 21 maart. De stadsbestuurder die ook ‘jeugd’ in zijn portefeuille heeft zegt: “Ieder kind zou zich hier juist welkom moeten voelen, net zoals iedere andere Nederlander.” Lees hier de terugblik.